Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
PİRİ REİS DENİZ MÜZESİ

Hakkımızda

 “PİRİ REİS” DENİZ ÖZEL MÜZESİ

Üniversitemiz olanakları ve bilgi birikimi ile denizlerle ilgili doğal ve kültürel değerleri tanıtmak, denizlerin korunmasına yönelik bilgilendirme ve bilinçlendirme faaliyetlerine katkıda bulunmak, toplumsal ilgi ve hassasiyeti geliştirmek amacıyla Üniversitemizin Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi’nde adını Gelibolu doğumlu ünlü denizcimiz “Piri Reis”’ten alan bir Deniz Müzesi kurularak 2004 yılı sonunda hizmete açılmış, 2014 yılı sonunda yenilenen yüzü ile ziyaretçilerini kabul etmektedir.

 Müze 2016 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’na Özel Müze statüsü için müracaat etmiş,  gerekli yazışmalar sonucunda ÇOMÜ “Piri Reis” Deniz Özel Müzesi ünvanını almıştır. ÇOMÜ Senatosunun kararıyla ücretlidir. (Kişi başı 3 tl)

Piri Reis Deniz Müzesi’nde 100’den fazla kemikli ve kıkırdaklı balık,700 civarı omurgasız hayvan örneği, deniz sürüngenlerinden Akdeniz kaplumbağası, deniz memelilerinden 2 yunus ve 1 Akdeniz Foku iskeleti, deniz alglerine ait herbaryum koleksiyonu sergilenmektedir.

Müzede ayrıca denizin farklı renk ve dokularını ziyaretçilere sergileyebilmek amacıyla Pasifik ve Atlantik Okyanus’undan elde edilmiş bazı egzotik yumuşakça türlerinin yer aldığı bir bölüm de bulunmaktadır.

Müzedeki materyallerden bilimsel amaçlı yaralanmak mümkün olup sergilenen malzemenin referans değerleri bulunmaktadır

Müze açıldığından günümüze değin üniversitemiz öğrencileri ile Çanakkale halkının yanında tüm Türkiye’den ve yurt dışından yaklaşık 15000 ziyaretçi gezmiştir. Randevu alındığında (müzeyi mesai saatleri içerisinde) her gün ziyaret etmek mümkündür.